Expertisegroep | Expertise
15824
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15824,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Expertise

Wat is Expertise?

Expertise is een combinatie van kennis, ervaring en talent die aangewend kan worden voor het bereiken van doelen en/of het oplossen van problemen.

De wijze waarop de mens op zoek is geweest naar benodigde expertise is in de loop van de tijd en afhankelijk van plaats veranderd of aangepast.

Men vertrouwt ook steeds meer op eigen expertise die men denkt te hebben opgebouwd door het raadplegen van Internet. Het gevaar is dat door willekeurige “search” men door de bomen het bos niet meer ziet en verkiest de informatie te accepteren die aangenaam in de oren klinkt. Men verwerpt teleurstellende wijsheid:

Personen of organisaties die beschikken over speciale expertise worden experts, specialisten of deskundigen genoemd.

Hoe men het ook draait of keert; zowel de particuliere consument als ondernemers moet veelvuldig een beroep doen op mensen en/of organisaties die beschikken over benodigde expertise.

Soorten expertise

Expertise is niet altijd commercieel van aard. Er is vaak bijzondere kennis en ervaring nodig voor de uitvoering van sociale en/of artistieke projecten.

Bij expertise moet men niet alleen denken aan academici en andere hoogopgeleide professionals. Een goede banketbakker, bijvoorbeeld, beschikt eveneens over expertise die zeer gewaardeerd wordt bij speciale gelegenheden.

Een gemiddelde verstandige moeder heeft hoogstwaarschijnlijk meer expertise betreffende haar eigen peuter dan een universitair opgeleide kinderpsycholoog.

Expertise is voor iedereen nodig maar telkens weer op een andere wijze. Het is vergelijkbaar met water:
Alle wezens hebben het nodig maar als de ene er lang in wordt ondergedompeld gaat die dood terwijl de andere juist onderwater moet blijven om te kunnen leven.

Het vinden, profileren en koppelen van Expertise

Grote ondernemingen en overheden proberen zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van externe expertise en nemen, voor zover mogelijk, specialisten op verschillende terreinen in dienst.

Zelfs zij zijn echter nooit in staat om alle expertises in huis te hebben en moeten veelvuldig op speurtocht. Een dergelijke speurtocht begint meestal intern. Men kijkt eerst rond bij andere departementen, diensten of afdelingen van de eigen organisatie en vormt zo “expertisegroepen”

Particuliere consumenten, zelfstandige professionals en het MKB dienen vrijwel ALTIJD te speuren naar betrouwbare “expertise” als zij iets willen realiseren waarbij hun eigen expertise niet voldoende is. Uitstekende instrumenten en vaardigheden zijn niet voor alle omstandigheden geschikt

Voor een deskundige die anderen wenst bij te staan is het van belang om goed bewust te zijn van de aard en grenzen van de eigen expertise.