Expertisegroep | Juridische en financiële aspecten van het huwelijk
15903
post-template-default,single,single-post,postid-15903,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Juridische en financiële aspecten van het huwelijk

Juridische en financiële aspecten van het huwelijk

bruidspaar-tekent-trouwakte

 

 

Waarom regelen?

Bij het plannen van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap denkt een verliefd stel natuurlijk het liefst aan de leuke kanten van het gebeuren. Over de datum, de locatie, de trouwjurk, het feest etc.

Het huwelijk is echter ook een serieuze aangelegenheid met juridische en financiële gevolgen. De aanstaande partners moeten de tijd nemen om na te denken over hoe zij hun verbintenis juridisch vorm willen geven. Van twee personen een “juridische eenheid” maken heeft immers gevolgen op korte en langere termijn.

Ken elkaar!

Toekomstige echtgenoten hebben het morele recht om elkaar over en weer te informeren over relevante feiten en omstandigheden. Goed regelen is namelijk onmogelijk zonder kennis van zaken. Er moeten (helaas) vragen worden gesteld:

  • Hoe is een eventuele eerdere scheiding geregeld?
  • Zijn er kinderen uit een eerdere relatie?
  • Wat is de verblijfsstatus van de levenspartner?
  • Zijn er inkomstenbronnen die aangetast worden door het huwelijk?
  • Is een aanstaande partner persoonlijk betrokken bij gerechtelijke procedures?
  • Hoeveel schulden?

Vragen is des te belangrijker als een van de partners ondernemer is of uit het buitenland komt en geen Nederlandse nationaliteit heeft.

Bovendien is het verstandig om zaken  formeel te regelen als er sprake is van minderjarige kinderen uit vorige relaties, alimentatiebetalingen door voormalige partners, onverdeelde boedels, lopende faillissementen, procedures en/of persoonlijke financiële verplichtingen en grote vermogens (of schuldenlast).

In eerste instantie is het belangrijkste dat beide partners weten hoe alles juridisch en financieel  in elkaar zit en dat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen over wat zij willen regelen en op welke wijze dat geregeld zou moeten worden.

TROUWSHOP en “Planning”

Bij de TROUWSHOP hebben wij  de afgelopen 17  jaar contact gehad met tienduizenden aanstaande bruidsparen en hebben gemerkt  dat er vaak niet of nauwelijks over het juridische (en financiële) element wordt nagedacht.

Soms weet een stel niet eens het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en trouwen onder huwelijkse voorwaarden.

Wij gaan in de komende tijd daar meer aandacht aan besteden. TROUWSHOP heeft namelijk ook een informatieve functie

Belangrijk is dat wie samen met een ander het leven wenst te delen dat ook goed gaat regelen.

Het gaat niet alleen om het feest maar (in principe) ook om de rest van jouw leven.

Laat je nu, maar ook later adviseren!

Wees er ook van bewust dat er later tijdens het huwelijk ook momenten kunnen opdoemen die niemand heeft kunnen voorzien… Ook niet bij het opstellen van Huwelijkse voorwaarden:

Jij ( of jouw levenspartner) wordt misschien overgeplaatst naar een buitenlandse vestiging,  wordt onverwacht ontslagen of  gaat als ondernemer failliet. Een verblijfsvergunning wordt misschien ingetrokken of er is sprake van oplichting bij de aankoop van jullie eerste woning… Het leven is grillig.

Maar voor alle nieuwe en/of onverwachte situaties geldt: Laat je adviseren!

Door wie?

Notarissen en in sommige gevallen gespecialiseerde advocaten, fiscalisten, vermogensbeheerders en  mediators kunnen je wegwijs maken bij de uitvoering van een belangrijke persoonlijke beslissing.

Adviseurs zijn er niet voor niets. Er zijn weinig mensen die alle juridische en fiscale gevolgen van een huwelijk kunnen overzien.

Als jullie er niet uitkomen, stuur gerust een mailtje naar de TROUWSHOP. Lees ook even het artikel over “Huwelijksmanagement” in de BLOG sectie. In een forum krijg je ook veel informatie. Laat informatie wel toetsen door een deskundige!

TROUWSHOP is voor het “trouwen” maar ook voor het behoud van de “eeuwige trouw”!

mr D.P. Isebia LLM
– Trouwshop

delen op social media
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.