Expertisegroep | OP ZOEK NAAR EXPERTISE
15881
post-template-default,single,single-post,postid-15881,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

OP ZOEK NAAR EXPERTISE

OP ZOEK NAAR EXPERTISE

Wat is Expertise?

Expertise is een combinatie van kennis, ervaring en talent die aangewend kan worden voor het bereiken van doelen en/of het oplossen van problemen.

De wijze waarop de mens op zoek is geweest naar benodigde expertise is in de loop van de tijd en afhankelijk van plaats veranderd of aangepast.

De “oude wijze man” bestaat nauwelijks meer in de ogen van de hedendaagse maatschappij. Snelheid van verwerking geeft men nu meer belang dan door jaren heen opgebouwde ervaring.

Men vertrouwt ook steeds meer op eigen expertise die men denkt te hebben opgebouwd door het raadplegen van Internet. Het gevaar is dat door willekeurige “search” men door de bomen het bos niet meer ziet en verkiest de informatie te accepteren die aangenaam in de oren klinkt.

Men verwerpt teleurstellende wijsheid. Er ontstaat een tegenstrijdig lijkende omstandigheid dat door het extreme volume van toegankelijke doch vaak oncontroleerbare data, de eigen gewaande expertise onbetrouwbaar wordt.

DISAPPOINTING WISDOM
Constantly disappointing
those expecting clear answers
hoping to experience wisdom,
through him, supposed to be wise;

because, at a certain moment
they were forced to notice
that instead of convictions,

he brought thoughts they did not like
and doubt in their mind
(DPI 2011)

Personen of organisaties die beschikken over speciale expertise worden experts, specialisten of deskundigen genoemd.

Hoe men het ook draait of keert; zowel de particuliere consument als de ondernemer moet veelvuldig een beroep doen op mensen en/of organisaties die beschikken over benodigde expertise.

Soorten expertise

Expertise is niet altijd commercieel van aard. Er is vaak bijzondere kennis en ervaring nodig voor de uitvoering van sociale en/of artistieke projecten.

Bij expertise moet men niet alleen denken aan academici en andere hoogopgeleide professionals. Een goede banketbakker, bijvoorbeeld, beschikt eveneens over expertise die zeer gewaardeerd wordt bij speciale gelegenheden.

Een gemiddelde verstandige moeder heeft hoogstwaarschijnlijk meer expertise betreffende haar eigen peuter dan een universitair opgeleide kinderpsycholoog.

Expertise is voor iedereen nodig maar telkens weer op een andere wijze. Het is vergelijkbaar met water:

OOK NODIG, MAAR ANDERS
Water is nodig voor stoffelijk leven,
maar anders voor elk soort wezen:

Er in ondergedompeld, sterft de ene,
door gebrek aan lucht of fotosynthese
terwijl de andere om te overleven
juist onderwater moet blijven,
zodat die niet zwicht
onder de kracht van eigen gewicht,
of met kieuwen geen zuurstof kan krijgen

Hetzelfde is vaak nodig voor iedereen,
maar niet voor ieder, op dezelfde wijze;
wij zien meermaals hetzelfde probleem,
maar moeten oplossingen wijzigen
op andere plaatsen,
in andere tijden
en
snakken allen naar het “goede”,
al twistend over wat dat is
en waar het te gaan zoeken
(DPI 2016)

Het vinden, profileren en koppelen van Expertise

Grote ondernemingen en overheden proberen zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van externeexpertise en nemen, voor zover mogelijk, specialisten op verschillende terreinen in dienst.

Zelfs zij zijn echter nooit in staat om alle expertises in huis te hebben en moeten veelvuldig op speurtocht. Een dergelijke speurtocht begint meestal intern. Men kijkt eerst rond bij andere departementen, diensten of afdelingen van de eigen organisatie en vormt zo “expertisegroepen”

Particuliere consumenten, zelfstandige professionals en het MKB dienen vrijwel ALTIJD te speuren naar betrouwbare “expertise” als zij iets willen realiseren waarbij hun eigen expertise niet voldoende is. Uitstekende instrumenten en vaardigheden zijn niet voor alle omstandigheden geschikt

DE BESTE HAMER
De beste hamer van de wereld
was al tijden in zijn bezit,
geschikt voor alle handelingen
waarbij een hamer handig is

maar toen hij zijn lief wou strelen
en op haar af kwam met die hamer
nam zij onmiddellijk de benen,
waar hij zich over verbaasde:
Hij dacht dat zij onder de indruk was
omdat hij de beste hamer had

Ondanks kwaliteit van instrument
was het niet goed voor dat moment
(DPI 2015)

Expertisegroep/Expertisegroup

De partnerorganisaties van Expertisegroep/ Expertisegroup hebben allemaal gewerkt aan projecten waarbij expertises van uiteenlopende aard aan elkaar werden gekoppeld. Zo zijn er verschillende multidisciplinaire projecten tot stand gebracht… Projecten waarbij de ene expertise niet kon zonder de andere voor een goed resultaat.

Expertisegroep gaat haar infrastructuur nu zodanig structureren dat er een krachtig systeem ontstaat om benodigde expertise te selecteren.

Tegelijkertijd krijgen vooral kleinere organisaties en zelfstandige deskundigen een platform waarop zij hun expertises kunnen presenteren

Wij houden u op de hoogte

mr Dwight P. Isebia LLM

-Expertisegroup Management/Trouwshop/Raad van Mediators

`

delen op social media
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.